Градинарство

Как да отглеждаме и да се грижим за енциклични орхидеи

instagram viewer

Енциклия, род епифитни орхидеи, произлиза от гръцката дума енкиклеин, който се отнася до устната, която обгражда колона. Орхидеята енциклия (Encyclia cochleata) е известен също като черупка, мида или орхидея кохлеата.

Има около 160 вида и много естествени хибриди на Encyclia Orchids, разпространени във Флорида, Мексико, Централна Америка, Южна Америка и до Аржентина.

Растенията могат да бъдат дълги от два инча до много големи псевдобулби с листа с дължина два фута. Прицветникът на псевдобулбата обикновено е ярко зелен. Обикновено два или три листа идват от горната част на луковицата. По -дълги, отколкото широки със заострен връх, листата са дебели, за да задържат влагата. Устната, макар и да не е свързана напълно с колоната, се разгъва от нея в различен цвят от останалата част на цветето; може да се разроши като a Катлеяили плоски и широки като an Онцидиум.

Енциклията Орхидеи изглежда винаги е в разцвет. Те са в състояние да цъфтят няколко месеца наведнъж. Цветята с форма на мида имат сложни цветове и маркировки. Докато някои градинари смятат, че този вид орхидея прилича на мида, други я сравняват с формата на октопод, тъй като венчелистчетата и чашелистчетата висят свободно. Жълтеникаво-зелените венчелистчета висят надолу и създават своеобразни пипала.

instagram viewer

Ботаническо име Encyclia cochleata
Общи имена Орхидея енциклия, раковини или орхидея кохлеата, орхидея мида
Тип растение Епифит
Зрял размер Висока до два фута в зависимост от сорта
Излагане на слънце Непряко, средно до ярко
Тип почва Добре дренирана смес като елова кора, лава, речни скали или дървени въглища от твърда дървесина
РН на почвата 5.5-6.5 
Време на цъфтеж Пролет
Цвят на цвете Лилаво, кафяво, жълто, зелено и фуксия
Зони на издръжливост 9, 10, 11
Роден район Влажни гори, гори и блата в Южна Флорида, Мексико, Западна Индия и Централна и Южна Америка

Грижа за енциклията за орхидеи

Грижите за Encyclia Orchids могат да варират значително в зависимост от вида, който изберете. Те могат да бъдат доста конкретни относно светлината и водата, които получават, но са толкова красиви растения, че си заслужават усилията.

Растение орхидея енциклия, монтирано на стена с малки бели цветя, растящи от псевдобулбови прицветници

Смърчът / Хайди Колски

Прицветници и корени на орхидея Enyclia отблизо

Смърчът / Хайди Колски

Светлина

Поставете Encyclia Orchids на ярка, непряка, филтрирана светлина (дори по -ярка, отколкото е необходимо за Cattleya). Те ще растат под луминесцентни крушки, но естествената светлина е най -добрата.

Прозорецът на изток осигурява идеална сутрешна слънчева светлина и предпазва растението от горещото следобедно слънце, което може да изгори листата. Засенчете горещото следобедно слънце от юг с прозрачна завеса.

Енциклията, подобно на Epidendrum, също може да расте особено добре под прожекция на къща, като басейн или вътрешен двор.

Почва

Саксия в изключително добре дренирана смес за саксии. Едрата кора от ела, камъни от лава, речни скали, дървени въглища от твърда дървесина, парченца счупена керамика и парчета дървесна папрат са добри варианти, които ще насърчат корените да бъдат мокри и след това бързо да изсъхнат.

Вода

За да приветствате умерено влажен въздух, поставете саксията върху влажни камъчета и мъгла от време на време със спрей бутилка.

Орхидеите Encyclia са родени във влажни и топли гори, гори и блата, където могат да бъдат намерени да растат по стволовете и клоните на дърветата, като абсорбират влага и хранителни вещества от дъжд, въздух и вода.

Южноамериканските видове се нуждаят от много малко вода, тъй като те извличат влага от висока влажност. Бразилските видове също не трябва да се поливат често, само ако псевдобулбите се свиват.

За видове от Флорида и Карибите, поливайте на всеки пет до седем дни през топлите месеци с хладка или дъждовна вода. Оставете корените да изсъхнат между поливанията. Поливайте най -много на всеки две седмици, когато през зимата орхидеята спи. Започнете да поливате по -редовно с появата на нов растеж.

Централноамериканските видове се нуждаят от малко по -малко вода от тези видове, но повече от техните роднини от Южна Америка и Бразилия.

Температура и влажност

Повечето орхидеи са издръжливи в зони от 9 до 11 на USDA, където условията са поне полутропични.

Поддържайте топла, но не гореща, дневна температура от около 85 градуса по Фаренхайт. През нощта отворете прозореца наблизо и преместете орхидеята на място, което е по -близо до 70 градуса. Такива по -ниски температури ще насърчат цъфтежа на орхидеята.

Тор

Торът трябва да е същият като засаждащата среда. Използвайте 20-20-20 с дървесна папрат или въглен. Използвайте 30-10-10 с елова кора. Подхранвайте растенията с не-карбамиден тор на половин сила седмично, когато почвата е влажна през топлите месеци. Торете веднъж месечно или по -рядко през зимата.

Размножаващи енциклични орхидеи

Разделете на части от четири псевдобулби или стъбла. Премахнете мъртвите корени и оставете разделенията настрана. Седмица по -късно вероятно ще се появи нов растеж на корените. Пресадете новите растения и ги поставете на малко по -слаба светлина за няколко седмици.

Токсични ли са орхидеите Encyclia?

Според ASPCA, Флорида пеперуда орхидея (Е. тампенсис) е нетоксичен за котки, кучета и коне.

Сортове енциклии орхидеи

Само някои от многото разновидности на този тип орхидеи включват:

  • Encyclia cordigeravar. роза "Драконова уста": създава розов цвят на фусия от кестенява основа.
  • Е. тампенс „Орхидея от пеперуди във Флорида“: с деликатен акцент от розово и бяло.
  • Е. randii "La Selva": има листенца, които са кафяви, бели и розови, излизащи от зелен център.
  • Е. алата 'Орхидеи от Sunset Valley: се предлага в селски кафяво и зелено, покрито със студено бяло, осеяно с фини ивици.

Засаждане и пресаждане

Нито едно Epidendrum нито Encyclia Orchids обичат да бъдат обезпокоени, така че избягвайте пресаждането, освен ако не е необходимо. Ако е необходимо, пресадете след спиране на цъфтежа. Накиснете в топла вода за 10 минути, за да намалите риска от увреждане на корените.

Саксия в глинен съд, или ако влажността е висока, орхидеята може да процъфти и в дървена кошница, за да позволи въздушен поток върху корените и да сведе до минимум проблемите с преовлажняването. Пластмасата също е наред, въпреки че водата се изпарява по -бавно в глината.

click fraud protection