Онцидиум

Онцидиум

Семейството на онцидиумите е много голямо и включва голямо разнообразие от цветове. Най-честият вид се нарича "танцуващата дама", заради формата на цветовете.
Информацията се отнася за видовете с тънки листа, псевдобулби и цветове в жълто и махагон.

ВОДА
Поливайте,когато субстратът е почти изсъхнал. Вземете дървена пръчка( дървено шишче, например) и го забодете дълбоко в саксията. Извадете го и вижте цвета-ако е потъмнял, значи субстратът е мокър и трябва да се изчака още 1-2 дена.
По принци се полива на 5-7 дни,като това зависи от останалите условия на средата и състоянието на растението. Онцидиумите харесват вода с ниско минерално съдържание.

ТОРЕНЕ
Ако се използват хелатни торове се тори на всяко поливане, а при стандартните торове: на всяко второ поливане през лятото и на всяко трето през зимата. При хелатните торове може да се използва стандартното разреждане,а при нормалните торове - на половина от указаното на етикета.

СВЕТЛИНА
Предпочита ярка разсеяна светлина. Източен или западен прозорец са идеални т.е. директно сутрешно или късно следобедно слънце е ОK. Ако прозорецът е южен трябва да се пуска тънко перде в най-горещите часове.

ТЕМПЕРАТУРА
За есента,зимата и пролетта са идеални следните температури:
• дневна 21 - 29 градуса
• нощни 15 - 17 градуса
През лятото температурите са с няколко градуса по-високи.

ВЛАЖНОСТ
Не са много придирчиви - 40% или малко повече е съвсем достатъчно.

ЦЪФТЕЖ
При различните видове е през различен сезон,но най-често и най-обилно е през пролетта и есента. Някои видове цъфтят по 2-3 пъти годишно. Нямат нужда от покой през зимат (само евентуално малко се намалява поливането). За да се образуват цветове е необходимо температурата през нощта да пада под 18 градуса. Цветоносите са с различно дължина и се разклоняват. При поява на цветоноси трябва да се наблюдава за листни въшки, които много ги харесват .

ПРЕСАЖДАНЕ
Пресажда се на всеки 1-2 години,когато се развали субстрата или растението надрасте саксията. При пресаждането се изрязват загнилите корени, раните се посипват с канела или стрити дървени въглища. Пресажда се в сух субстрат и не се полива няколко дни. Използва се средно едър субстрат. Правилото е: колкото са по финни и тънки корените, толкова по-ситен субстрат се използва.

Източник: /flowersnet.info/