Най-непретенциозната от голямото семейство орхидеи е орхидеята Камбрия, която привлича градинари с ярки едри цветя с приятен аромат. Хибридното растение дължи всички тези качества на „родителите“, въз основа на които е било отгледано - кохлиод, брасия, онцидиум, одонтоглоссум и милтония.

Описание на сорт Cumbria Orchid

Цветето на орхидея Камбрия е резултат от работата на животновъдите, така че е невъзможно да се срещне в естествени условия. В културата цвете със симпатичен тип растеж може лесно да се разпознае по добре развити псевдобулби, достигащи дължина до 8 см и дълги листа (до 60 см). При цъфтежа през есенно-зимното време се отбелязват цветя, които се различават по големи размери (до 10 см в диаметър) и яркостта на цвета, който е червен, жълт, лилав, кафяв.

Пресаждане на цветя след покупка

Декоративното цвете в магазините обикновено се купува в цъфтящо състояние. Трансплантацията по време на цъфтежа не трябва да бъде.

Когато орхидеята е на ново място за пребиваване, е необходимо да се постави изолирано от други стайни растения, осигурявайки карантинен режим, който трябва да продължи поне 2 седмици. Ако по време на определения времеви интервал проявите на жизнената активност на вредните организми не са фиксирани, тогава цветето може да бъде преместено на постоянно място, където трябва да бъде трансплантирано от контейнера за транспортиране в постоянен съд с подходяща почвена смес.

В бъдеще, тъй като цветето реагира доста остро на трансплантацията, процедурата трябва да се провежда не повече от веднъж на 2 до 3 години след завършване на цъфтежа, когато корените напълно запълнят саксията или поради подкиселяване на субстрата.

Схема за трансплантация на орхидеи след покупка:

  1. Взема се непрозрачен съд с малко по-голям диаметър.
  2. Големи парчета кора или пяна се поставят на дъното като дренаж.
  3. След това субстратът се запълва с малки и средни фракции на кората с добавяне на вермикулит, което задържа вагата много по-дълго.
  4. На земята се установява орхидея, която е фиксирана там, но псевдобулбите му в никакъв случай не са поръсени със субстрат.
  5. През следващите 7 дни цветето не се полива и не се подхранва.

Оптимални условия за отглеждане на цвете

За да може едно екзотично растение да цъфти всяка година, е необходимо да се създаде култура на оптимални условия на живот в жилищната среда.

Това е интересно:crested хлорофитум

  • Осветление. За да избегнете изгаряния върху декоративни листове, е необходимо да поставите орхидеята Cumbria върху первазите на прозорците от източната или западната страна на къщата, където цветето ще получи най-голямо количество ярка, но в същото време мека светлина. През зимата се изисква допълнително осветяване с фитолампи само при непрекъснат цъфтеж.
  • Температура. За разлика от другите видове орхидеи, хибридното растение се чувства комфортно при стайна температура в диапазона от 18 - 25 ° C и не се нуждае от резки колебания в температурните стойности. Максимално допустимата минимална температура е 14 ° C.
  • Влажност. Тъй като цветето беше отгледано специално за цветарство на закрито, то е приспособено към сухия въздух на помещенията. Препоръчва се леко повишаване на влажността по време на развитието на дръжки, като се постави контейнер с вода близо до орхидеята.

Прочетете също:Антуриум Андре

Домашни грижи

За поддържане на декоративния ефект на орхидеята Камбрия трябва да се вземат определени мерки за грижа.

Орхидеята трябва да се полива интензивно само в периода на образуване на псевдобулби и след изхвърлянето на стрелата. През останалото време овлажняване трябва да бъде умерено, а по време на спящ режим изобщо не се изисква. Между поливането субстратът трябва да изсъхне напълно, за да се избегне бързо подкисляване или слепване на кората. Оптималният метод включва по-ниско овлажняване, при което саксията е инсталирана в съд с отбранена вода.

Орхидеята Камбрия се храни два пъти месечно по време на формирането на псевдобулби. След началото на цъфтежа прилагането на хранителни вещества спира. Сложните торове в течна форма се използват като състав за горната превръзка. Нормата на потребление трябва да се намали 2 пъти от посочената на опаковката, за да не изгорят корените на орхидеята.

Как да размножавате орхидеята cumbria

Орхидеята Cambria се размножава чрез разделяне на храста, което се извършва при трансплантация на възрастен екземпляр.

По това време с остър стерилен нож се отделят псевдобулби, за да не наранят корените. Филийките се третират с антисептик, след което отделите се поставят в отделни контейнери.

Това е интересно:орхидеи болести

Защита срещу болести и вредители

Представителят на орхидеите може да бъде засегнат от гъбични заболявания, причинени от систематични преливания. За да се спре развитието на болестта, е необходимо да се трансплантира цветето в свеж субстрат и след това да се третира с фунгицид.

Ако се идентифицират патогени от бактериално естество, засегнатите части трябва да бъдат незабавно отстранени и екзотичното растение да се третира със съответния пестицид.

От вредителите орхидеята Камбрия може да се обитава от червеи, белокрилки, паякообразни акари и трипси, които могат да бъдат елиминирани чрез пръскане с инсектициден разтвор според инструкциите на производителя.

Реанимация на орхидея от Cambria

Ако нарушите правилата за поддръжка и грижа за орхидеите, те могат напълно да изгният корените.

Все още е възможно да се съживи такова цвете, ако:

  1. Извадете растението от стария резервоар и след това отстранете засегнатите корени.
  2. Третирайте цветето с Fundazolum и го фиксирайте върху свеж субстрат.
  3. Всяка седмица създавайте мъглив облак вода над екзотично растение, използвайки фино разделен пистолет за пръскане.
  4. Веднъж на всеки 3 седмици добавяйте "Fundazole" към водата за пръскане.

След доста дълъг период от време, кореновата система ще започне да расте.

Cumbria орхидея е доста непретенциозна, в сравнение с други сортове. Въпреки това, за да може цветето да излъчва здраве и да радва ежегодно производителя с ярките си цветя, земеделското отглеждане трябва стриктно да се извършва.