Добре дошли в моя уебсайт
ОТГЛЕЖДАНЕ НА ОРХИДЕЯ ФАЛЕНОПСИС

За растението:

Фаленопсисът е орхидея, подходяща за отглеждане вкъщи, но не излъчва аромат. Наричат е още „Нощна пеперуда“ в превод от гръцки език, а и заради приликата на цветовете и с тропическите нощни пеперуди. Стъблото и  е късо и по него има четири до пет тъмно зелени широки блестящи листа. Цветовете са издължени под формата на устни, основните нюанси са бели и розови, но се срещат и в други окраски – жълти, оранжеви, червени и виолетови. Тази орхидея може да цъфти два пъти в годината,  без да има период на покой.

Начин на отглеждане:

Подходящи места за отглеждане вкъщи -изток или запад. Може да преместите орхидеята в по-хладно помещение през зимата, за да се образуват  нови цветове, но температурата не трябва да е под 16 градуса. Намалете тогава и поливането. Отрязвайте прецъфтелите цветове, но не отрязвайте цветоносните стъбла. На тяхно място след това ще се образуват нови, а впоследствие ще израснат нови млади растения. Торенето се прави по време на поливането. Трябва да знаете, че за всички видове орхидеи течния тор се разтваря в съотношение 1/2 от предписаното на опаковката..

Светлина:

Обича светлината, но прякото огряване на орхидеята би изгорило листата.

Поливане:

Желателно е да използвате мека или дъждовна вода. През лятото поливайте на 2 до 3 дни, а през зимата – през по-дълъг период – два пъти месечно. Почвата не трябва да подгизва, горният и слой трябва да е изсъхнал напълно. Поддържайте равномерна влажност, пръскайте с вода през топлите месеци, защото листата може да изсъхнат.

Пресаждане:

Размножаването е трудно при домашни условия.  Пресаждайте орхидеята,  ако е необходимо или когато саксията е прекалено малка /тясна/. Субстратът да е предназначен за орхидеи – грубо зърнест.