Необичайна пеперуда от орхидея фаленопсис

ФаленопсисСнимка 1 - най-често срещаните на закрито орхидея. Ако въведете "орхидея" в заявката за търсене, тогава първата снимка ще бъде посрещната от фаленопсис.

Menu

Защо фаленопсисът се нарича пеперуда? Факт е, че цветето фаленопсис смътно наподобява пеперуда. Оттук и името на този род орхидеи..

На гръцки phalani означава „молец“, а opsis означава „подобие, подобие“. За да подчертае този факт, растението често се нарича "пеперуда Phalaenopsis".


Но въпреки че е съвсем просто да се отглежда в апартамент, въпреки това за успешната му поддръжка трябва да знаете някои от характеристиките на това растение..

Пеперуда Орхидея Фаленопсис

Фаленопсис принадлежат към семейство орхидеи. Растението има скъсено стъбло с широки кожести тъмнозелени листа.

Снимка 1

Пеперуда орхидея е тълкуваното име за простия фаленопсис.

Корени здравите растения са дебели, еластични, покрити със слой бяла плака - веламен, който им позволява да абсорбират влагата от въздуха. За разлика от повечето сухоземни растения, корените на орхидеите съдържат хлорофил, така че те стават зелени на светлината..

Цветя phalaenopsis седят в синусите на дълги разклонени дръжки. Поради големите странични венчелистчета и малкото ядро ​​в сравнение с други орхидеи, цветето фаленопсис смътно наподобява пеперуда..

Разлики от обикновения фаленопсис

„Какво е пеперуда Phalaenopsis?“ - този въпрос понякога задават начинаещите цветари. Но тези, които се занимават с тези растения, знаят, че цветята на всички представители на този род са подобни на пеперудите. Това е, Phalaenopsis Butterfly, това е общ фаленопсис.

Някои сортове и сортове

Черна пеперуда

Най-тъмният фаленопсис.

Снимка 1

Черната пеперуда по право е една от най-необичайните фаленопсиси, цветът й няма да остави без впечатлението на производителите на цветя! На снимката Черен троен фаленопсис.

Плътният кестеняв цвят с шоколадов блясък изглежда черен при определени условия на осветление.

Устната е бяла и жълта с бордо кант. Дръжките се разклоняват добре, единият има до 8 цветя с диаметър 5 cm.

Крал с диаманти

Ярко бургундско цвете с бял кант, долните чашелистчета са бели от вътрешната страна с малки бургундски петънца. Устен кестен, размер на цветето 8 см.

Снимка 1

Крал с диаманти.

Манхатън

Розово цвете с малки бургундски петънца. Сърцевината е оранжева. Цвете 8 см, на дръжка до 10 цветя.

Снимка 1

Манхатън.

Павароти

Цвете с цвят на малина, почти едноцветно, 8 см в диаметър.

Снимка 1

Павароти.

Валенсия

Снежнобяло цвете с ярко оранжево-бордо център.

Понякога долните чашелистчета са леко жълтеникави. Диаметър на цветето 7 - 8 cm.

Снимка 1

Фаленопсис Валенсия.

Кимоно

Бургундия с бяла и жълта граница. Вените са оцветени по-тъмно, поради което цветето има райета. Средата е пурпурно-жълта. Размер на цветето 7см.

Снимка 1

Зашеметяващи цветя на кимоно от фаленопсис.



Легато

Нежно розово с тъмни точки по-близо до центъра и ярко оранжево ядро. Диаметър 8см.

Снимка 1

Легато.

Пелорично

Peloric не е отделен сорт орхидея. Това е името на растенията с цветна форма, което е нестандартно за този род, в резултат на мутация..

При phalaenopsis pelorics най-често венчелистчетата не се отварят напълно, поради което той става подобен по форма на нарцис. Но има и други форми на пелория..

Снимка 1

Легато Пелорик.

Снимка 1

Още един бордо Пелорик.

Местообитание, територия на разпространение. История на откритията

Фаленопсис в природата относнобие в тропическите гори:

  • Югоизточна Азия,
  • Филипини,
  • Североизточна Австралия.

Растение е епифитна, т.е. живее по стволовете и клоните на дърветата, получаване на влага и хранителни вещества от въздуха и дъждовната вода.

Снимка 1

Подобно на повечето орхидеи, пеперудата Phalaenopis живее в тропическите гори..

Phalaenopsis беше първи намерен на остров Амбон от немския пътешественик Георг Румф, още през 17 век. Името на семейството е дадено от Карл Блум през 1825 година. Привечер, гледайки гората през бинокъл, той сметна цветята на орхидеята за ято бели пеперуди.

Какви цветове са намерени?

Снимка 1Тази орхидея можете да видите цялата гама от цветове от бледо розово до ярко лилаво. Освен това има орхидеи с бели и жълти цветя..

Най-често цветът им не е едноцветен. Понякога върху венчелистчетата и чашелистчетата има ивици и петна с различни форми.

Синият фаленопсис не се среща в природата, този цвят се получава изкуствено.

Външни характеристики

Височина на растение за възрастни

Фаленопсисът има няколко стандарта за размер:

  • Общ стандарт има височина с дръжка до 70 - 75 см, лист до 30 см дължина, цветя 7 - 9 см в диаметър;
  • Също така има кралски фаленопсис 80 до 100 см високи, цветя до 15 см в диаметър;
  • Midi стандарт има височина 40-55 см с дръжка, лист до 20 см, малки цветя 3 - 4 см, но на едно растение може да има до 100 от тях;
  • Мини фаленопсис високи до 20 см. имат лист с размер до 10 см., цветя с диаметър не повече от 2 см.

Брой листа

На здраво растение в същото време има 4 - 6 плътни лъскави листа. Растението има една точка на растеж, така че издънката не се разклонява и листата растат последователно. При младо растение долните листа са по-малки от горните..

Максимална дължина на дръжката

Дължината на дръжката на фаленопсиса е равна или малко по-малка от общата му височина, от стъблото на растението е скъсено, а дръжките произхождат от пазвите на листата. Максималната дължина на кралското стъбло може да бъде над 100 cm.

Диаметър, форма на цвете

Диаметър на цветето Phalaenopsis зависи от неговия стандарт и сортове може да бъде от 2 до 15 cm.

Цвете, подобно на други орхидеи, се състои от три чашелистчета, наречени чашелистчета и три листенца. Две от тях, широки и плоски, се наричат ​​венчелистчета, а третата образува така наречената „устна“, в която се натрупва нектар.

Основните характеристики на цъфтежа

Снимка 1

Пеперудите могат да цъфтят няколко пъти в годината..



Време на цъфтеж и период на покой

Около 4 месеца в годината орхидеята почива и увеличава листната си маса. Това растение няма конкретно време цъфтеж, обвързани със сезона. Орхидеята цъфти, когато условията са достатъчно благоприятни за нея..

Продължителност

Фаленопсис при благоприятни условия може да цъфти 8 месеца в годината.

Дръжки развиват се постепенно, след изсъхване може да започне да цъфти следващата.

Започнете

Ако фаленопсисът започне да цъфти, препоръчително е да не се притеснявате отново растение. По-добре е да не го пренареждате от място на място, но трансплантация отложете до латентност.

Важно! Началото на цъфтежа може да бъде доста трудно да се определи, тъй като на ствола, освен дръжки, могат да се образуват и адвентивни корени. Ако се вгледате внимателно, можете да видите, че коренът има тъп връх и гладка повърхност. Дръжката има зачатъци на люспи по повърхността и върхът й е остър.

Кацане

Грундиране

Снимка 1Phalaenopsis растат по стволовете на дърветата, така че в никакъв случай не може да се засажда в грундиране, стайно растение.

Субстратът за засаждане на орхидеи се състои от:

  • Кора,
  • Сфагнум,
  • дървени въглища.

Кора широколистни дървета бързо се разлага и ще трябва да се сменя често. Трябва да вземете кората от сухи иглолистни дървета, без смола и плесен. Събраната кора се натрошава и се вари 3 - 4 часа.

Сфагнум мъх събрани в заблатени райони. Можете да го замените с други видове мъх.

Въглища трябва да вземете обичайното, бреза. Натрошава се на парчета с диаметър 2 см и се добавя към почвата около 5% от състава.

За да подобрите аерацията, можете също да поставите:

  • Кокосови влакна,
  • Експандирана глина,
  • Парчета корк,
  • И дори стиропор.

Основно условие - почвата трябва да е достатъчно рохкава, така че корените да имат постоянен въздушен поток.

Можете също купувайте готова почва, но трябва да се уверите, че е достатъчно хлабав.

Важно! Не използвайте активен въглен за засаждане на орхидеи. Той ще абсорбира хранителните вещества от субстрата твърде активно и орхидеята ще умре от глад.

Оптимален капацитет

Корените на Phalaenopsis извършват фотосинтеза като листа. Затова мнозина съветват засадете растения в прозрачен саксии.

Освен това е по-лесно да се разбере кога растението има нужда поливане. За тази цел подходящи пластмасови контейнери, който за красота може да се вмъкне в мрежеста сеялка, която позволява на светлината да премине през нея.

Снимка 1

Особено внимание трябва да се обърне на избора на саксия за фаленопсис.

Има и специални стъклени саксии за орхидеи. Но според опита на многобройни любители на фаленопсиса, растение в непрозрачна саксия също може да се чувства добре..

Характеристика:

Растение растение в подготвена почва, без задълбочаване него. Този тип орхидея се засажда в центъра на саксията. Препоръчително е да се фиксира опора с достатъчна височина в земята, така че да поддържа дръжката по време на цъфтежа.

Всички мъртви, сухагнило, силно увредени корени трябва да се реже и напудрете разреза с въглен.

Важно! Не трябва да трансплантирате орхидея ненужно, защото има много крехки корени. Пресаждането се извършва, ако саксийният субстрат се е разпаднал и стане твърде плътен или ако корените на растението изглеждат повредени или болни. Корените извън саксията не са причина за трансплантация, ако изглеждат здрави.

Грижа



Оптимални условия на живот

Осветление

Растението не е много взискателно към осветлението, препоръчително е да го държите на източния или западния прозорец, а на южния да го поставите отстрани на прозореца или да го засенчите от палещото слънце с импровизирани средства.

За продължителен период на цъфтеж или когато се държи далеч от прозореца трябва да организирате допълнително подчертаване на орхидеята.

Снимка 1

Температура

Фаленопсисът расте добре при температура 20-25 ° C. Много орхидеи трябва да осигурят колебания в дневните и нощните температури, за да се развият..

За фаленопсис това не е толкова важно, но все още е желателно да го поставите на прозореца, където температурата има известни колебания поради слънчевата радиация.

Влажност на въздуха

Оптималната влажност за фаленопсис е 50 - 80%. Понася силни колебания във влажността, но при 30% или по-малко изпитва силен стрес, така че въздухът трябва да се овлажнява.

Това може да се направи от поставяне на саксията в широка тава с експандирана глина или чакъл така че тенджерата да не докосва водата, излята в тигана. Можете също така да поставите група растения заедно, така че те да овлажняват въздуха около тях..

Поливане и подхранване

Растенията се поливат така, че субстратът успя да изсъхне. При нормални условия се извършва 1 - 2 пъти седмично..

Поливайте растенията обилно, така че корените да са наситени с влага. Някои производители напояват орхидеи, като спускат саксиите във вода за 10-15 минути..

Казват за липса на влага потъмнели и изтънени корени и мудни долни листа. Трябва да поливате с вода с няколко градуса по-топло от въздуха. Трябва да се защити или дори по-добре да се филтрира. Поливането се извършва сутрин.

Орхидеи използвайте по-малко минерали, от други растения и те се нуждаят фураж специални торове. И ако не са под ръка, използвайте тор за стайни растения, като го разпространявате 3-4 пъти.

Подхранване дават се само в течна форма всяко второ поливане. Трябва да се храните през периода на активен растеж на листата. След цъфтежа на първите пъпки храненето се спира.

Трансплантация и грижи след пазаруване в магазина

Снимка 1

Преди да присадите орхидея, трябва предварително да проучите всички аспекти, тъй като растението получава стрес по време на смяна на саксията.

Фаленопсис може да изисква трансплантации след покупка, ако е поставено в саксия неравномерно, твърде нестабилно, засадено в плътен субстрат, има болни корени.

Във всички останали случаи неговата не можете да трансплантирате в продължение на две до три години. Ако искате да смените контейнера, в който се намира растението, по-добре изчакайте с това до края на цъфтежа.

Орхидеята е в стрес след покупката, следователно трябва да й осигурите оптимални условия.

Побързай за постоянно инсталиране, осигурете своевременно поливане и висока влажност на въздуха.

Хранене орхидея до края на цъфтежа е невъзможно, в противен случай тя може да хвърли дръжките си.

Стимулиране на цъфтежа

За да цъфти фаленопсисът по-бързо, на първо място трябва създайте му оптимални условия за растеж. Орхидеите реагират добре на увеличаване на спада ден и нощ температури.

Ако растението не цъфти, имате нужда организирайте му малко стрес - не поливайте около 10 дни, а след това потопете тенджерата в топла вода за 15 минути и подхранете.

Важно! Phalaenopsis цъфти на 2,5 - 3 годишна възраст. Безполезно е да се постига цъфтеж в миналото, това може да навреди на растението.

Подрязване след цъфтежа

След цъфтежа фаленопсис дръжката умира.

То изсъхване всичко свърши. Тогава ти трябва подстригване, и запълнете дупката, оставена на мястото на среза, с пластилин или восък.

Ако дръжката не е напълно суха, тя няма нужда да се реже цяло. Може би скоро по него ще се появят нови пъпки.

Трябва ти огледайте и отрежете сухата част към живата тъкан.

Профилактика на болести и вредители

Снимка 1

Важно е да се подходи компетентно към профилактиката на заболяванията.

Фаленопсисът е склонен към разболявам се:

На вредители Среща:

  • Паяк акари,
  • Червеи,
  • Листни въшки.

За да предотврати тези и други неприятни явления, орхидеята след покупка се измива под течаща вода.

Помага срещу вредители потапяне на саксията с растението във вода за 15 минути и изплакване на листата от душа, или изтриване старателно с влажен памучен тампон на всеки 5 дни.

Трябва да своевременно премахване на повредените корени, сухи листа и дръжки. Ако къщата вече има орхидеи, препоръчително е новата придобивка да се съхранява отделно от колекцията за един месец.

Повечето проблеми с орхидеите причинени от неправилна грижа.

Фаленопсисът е най-непретенциозната от орхидеите. Ако спазвате всички условия за отглеждането им, повечето проблеми могат да бъдат избегнати.

Нарастващи проблеми

Защо корените изсъхват?

  • Някои корени могат да изсъхнат твърде стари растения, но тогава това явление не е масово;
  • Корените могат да бъдат увредени от инфекции;
  • Излишни дози торове може да причини изгаряния на корените;
  • Най-честата причина за изсушаване на корените е прекалено поливане или продължително изсушаване на растенията, както и недостатъчна влажност на въздуха.

Методи за размножаване

Снимка 1У дома Фаленопсис размножава се вегетативно.

В основата на дръжките обикновено има спящ бъбрек, от които може да се появи "скъпа".

Те изчакват, докато корените на бебето пораснат на 5 см, и след това го отделят от майчиното растение и го засаждат в отделна малка прозрачна саксия.

Възпроизвеждането от деца може да се ускори, отрязване на избелелия, но не изсъхнал дръжка и изрязване, така че в центъра да има една спяща пъпка. Парчета от дръжката се поставят в мини оранжерия върху мокър мъх и се изчаква поникването на пъпките.

В възрастен добре развито растение може да се отреже върха и да се вкорени я в насипен субстрат. С течение на времето върху майчиното растение се образуват странични пъпки, от които могат да се получат нови орхидеи.

Полезно видео

Видео ревю на пеперуда орхидея:

Видео инструкция за това как правилно да поливате орхидея:

Гледайте видеоклипа за различни орхидеи - Черна пеперуда:

Преглед на правилната грижа за фаленопсис във видеото:

Заключение и полезни съвети

Снимка 1Добър фитнес към условията на отглеждане и относителната лекота на отглеждане прави Phalaenopsis любимо цвете както за начинаещи, така и за опитни колекционери на орхидеи.

При спазване на всички необходими условия, това растение ще ви радва дълго време с буйния си пъстър цъфтеж..

Ако сте нов в отглеждането на орхидеи, започнете с Phalaenopsis. Едва след усвояване на основните принципи на грижата за него, преминете към други по-капризни сортове орхидеи..

Подобни публикации