Как се отглеждат орхидеи в домашни условия?

Как се отглеждат орхидеи в домашни условия?
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Орхидеите се славят освен като любимите цветя на Edna.bg, но и като капризни за отглеждане в домашни условия растения.

Въпреки това поради невероятната им красота и нежност, много дами се радват като ги получат на букет или още по-хубаво – като ги отглеждат у дома.

Да се гледа орхидея в домашни условия, казват, че не е лесно, но ако спазвате няколко основни съвета, едва ли ще имате проблеми.

Първото, което е добре да знаете, е, че орхидеите фотосинтезират чрез корените си, затова трябва да са в прозрачна саксия в стая с много естествена светлина.

От Casasugar.com съветват, когато гледате орхидея, да се постараете саксията ѝ да се намира в стая с по-висока влажност.

Също така в помещението температурата на въздуха не трябва да е постоянна, а да варира. Вечер топлината в стаята е добре да спада с 10-15 градуса, а през деня да се покачва съответно с толкова.

От сайта дават съвет, ако се поливат с чешмяна вода, то тя да е със стайна температура и да не е прекалено студена, за да не увреди корените на растението.

Нашата читателка Силвия Николова от Стара Загора също ни е споделила как гледа своите орхидеи у дома.

Тя казва, че доказателството за това, че гледаш орхидеите си добре, е ако те цъфнат още веднъж, след като си ги купиш (тъй като винаги ги продават цъфнали). Гордо споделя, че нейните вече цъфтят за трети път.

Каква е тайната? Гледа ги в стая с много светлина, в която, както вече посъветвахме по-горе, температурата варира 15-16 до 25-26 градуса.

Не ги полива често – веднъж на две седмици и то в чинийката им, никога отгоре. Също така им бърше листата с влажна кърпа и целува пъпките, когато напъпят, защото "и те имат нужда от любов" smiley

Не трябва да се забравя обаче, че орхидеите имат нужда и от подхранване чрез тор.

В цветарските магазини се продават специални препарати за орхидеи като течна тор и подобни. Те също са необходими за правилното "хранене" на цветята.

Пожелаваме ви успех, ако решите да отглеждате орхидеи. Те със сигурност са невероятни красиви цветя и ще освежат дома ви.

Можете да разгледате галерията ни с орхидеи тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти