неделя, 29 септември 2013 г.

Есенен спиралник (Spiranthes spiralis)

Есенен спиралник (Spiranthes spiralis)
Наименование на български: Есенен спиралник
Наименование на латински:  Spiranthes spiralis
Наименование на английски: Autumn Lady's-tresses
Вид: Многогодишно растение, орхидея, образува грудки
Разпространение: слънчево, полусянка, на поляни и ливади; варовикови почви;
Описание: една от най-малките орхидеи, която цъфти почти най-късно у нас; много малки бели цветове, разположени спирално на стъбло дълго 10-30 см; когато цъфне листата изчезват
Размножаване: чрез грудки
Период на цъфтеж: август - ноември
Снимка: в градинка на морската градина в Царево, която попада в Странджа, септември, 2013г

Тази орхидея цъфти и в Източни Родопи

2 коментара:

  1. Здравейте,
    Извинявам се за безпокойството...тъй като в момента работя по проект за редките растения в БГ, бихте ли споделили повече детайли за местонахождението на Spiranthes spiralis - някакви насоки как да бъде намерено в Царево (последно съм ходил там в края на миналия век) или GPS-координати...Тази седмица имам път към Приморско където също има находище и бих минал да погледна тази популация, но тъй като е доста дребно растение формиращо разредени малочислени популации, лесно бих могъл да подмина находището (пък и Царево не е много малък град).

    благодаря за отделеното време,
    Андрей

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Андрей,
      Както съм написала цветето се намира в морската градина. Аз не съм ходила преди това (освен като съм била на 6 години) в Царево. Но градината се намира на юг от централния плаж като се изкачва по едни стълбички. Има централна алея с цветя по средата. Като се ходи от града към морето по посока на паметниците в дясно има чешма. наоколо тревата беше зелена, защото тя се е самополивала от водата и. В края на зеленото (от към морето, не от към града) започваше участъка с това цвете. Имаше и кърпикожух и още едно дребно лилаво цвете. Снимките са от 29 септември 2013. Не знам дали не е прецъфтяло.

      Изтриване