Орхидея

Орхидея

Орхидеята е член на голямо семейство с около 25 000 вида разпостранени  в цял свят. Орхидейте са предпочитано цвете за подарък.  Когато решите да подарите орхидея на любим човек или на себе си огледайте добре растението - то трябва да е със свеж вид без петна по листата и цветовете. Важно е корените да са здрави и силни, да не са загнили. Проучете произхода на избраният от вас вид Орхидея.  Това ще ви помогне да разберете от какво се нуждае вашата Орхидея и как да й осигурите най-добрите грижи. Ще ви ориентира в избора на почва и през какъв период да поливате, така че да се доближите най-близко до естествената им среда.


Пресаждане на орхидея фаленопсис
Изберете саксия, която е малко по-голяма от сегашната. Винаги използвайте субстрат с преобладаващо съдържание на кори или кокосов чипс (влакна) и никога торф.
Внимателно извадете орхидеята от саксията. Разчоплете и отстранете стария субстрат от корените. Изплакнете добре корените във вода. С ножица изрежете мъртвите корени. Насипете кокосов чипс на дъното на саксията, оставяйки достатъчно свободно място. Сложете и орхидеята. Добавете още кокосов субстрат и уплътнете добре. Полейте орхидеята и я поставете на топло и светло място, скрито от пряка слънчева светлина.

Полезни съвети
  • Саксии за Орхидея
  • Саксия за Орхидея - труден ли е изборът?
    Необятни са възможности от форми, цветове и материали, но как да изберем най-подходящата?
    Първото, което трябва да вземем под внимание е, че Орхидеите фотосинтезират през корените си. Затова често първият избор за саксия е:

    Поливната система осигурява нужното количество вода за растението без да е необходимо да се полива директно. При директното поливане има опасност да попадне и да се задържи вода в гнездата на листата, което ще разболее Орхидеята.
  •  
  • Пресаждане на Орхидея
  • Орхидеите не обичат големи саксии. Пресадете Орхидеята, когато прецените, че саксията е твърде малка за растението. Понякога се налага пресаждане веднага след като сте закупили цветето.  В повечето случай Орхидейте се продават в малки транспортни саксии. Внимателно извадете Орхидеята и отстранете загнилите или повредени корени. Поставете Орхидеята в сакция и поръсете с почвената смест. Желателно е саксията и почвата да са специално създадени за Орхидеи.   Можете да стабилизирате растението посредством държач за Орхидея

       

  •  
  • Почва за Орхидея
  • Попитайте в близкият цветарски магазин за почвена смес за Орхидеи. Предимно тези смески съдържат дървесна кора, борови иглички, мъх, понякога и стириопор. Използването на пръст или торф за отглеждане на Орхидея в домашни условия не е препоръчително.
  •  
  • Поливане на Орхидея
  • Поливането на Орхидеята и честотата на отделните поливки са въпросите,които притеснават повечето любители на това цвете. Няма унивесална формула, кога и колко да поливате, общовалидна за всички видове. Потърсете и научете повече за произхода и естествента среда, при която живее отглеждания от вас вид орхидея. Така ще осигурите нуждата от вода кодирана от хилядолетия в генома на растението. Погрешно се смята за всяка Орхидея, че е тропическо растение и се нуждае от големи количества вода и влага. Излишната вода и влага са също толкова опасни колкото и засушаването. Ако се чудете дали да полеете Орхидеята или да изчакате още няколко дни, по-добре е да напръскате Орхидеята с пулверизатор. Водата за поливане е добре да бъде преварена или престояла. Студената вода стресира растението и уврежда корените, за това поливайте с леко топла вода в най-добрия случай стоплена от слънчевите лъчи.
    Нашето предложение е да изберете саксия за Орхидея с поливна система. Тези саксии са самополивни и осигуряват количеството вода необходимо на растението. Единственото, което се изисква от вас е да следите индикатора показващ количеството вода в резервоара на самополивната саксията за Орхидея.
     

  •  
  • Хитринки за цветята
  • Хитрата подложка Smart Slice® работи просто. Трябва само да я потопите във вода за няколко часа и тя се превръща в резервоар за вода за вашето цвете. Сега остава да я поставите под саксията и любимото Ви цвете ще бъде свежо за дълго време.
    Гранулите Happiroot®формират хидрогел. Те са идеална добавка към почвата /торфената смеска/ за цветя. Гранулите спомагат задържането на влага в почвата и аерацията. Гранулите Happiroot® могат да бъдат рециклирани в компост. Дори и рециклирани те запазват своите свойства при определена температура.
    Хитрият резервоар SmartReservoir®е приятел на природата. Той е ефикасен благодарение на гранулите HappiRoot® в него. Не изисква особена подръжка. Отдава водата на корените на цветята постепенно и контролирано. С хитрият резервоар SmartReservoir® забравяте за проблема с поливането
    Хитрата възглавничка не е нищо друго, а воден резервоар за Вашите цветя. Тя е разположена сред корените, за да им помага точно когато имат нужда от влага. Хитрата възглавничка Smart Cushion® може да бъде разположена под корените или встрани до тях. Тя осигурява продължително и предсказуемо отдаване на влага за дълъг период от време
    Хитрото кранче се самозадейства без електричество или сложна автоматика. Няма опасност поради повреден сензор случайно да се стартира поливка и да преполее или да не полее при засушена почва. Хитрото кранче Smart Valve® е просто и надеждно устройство, на което може да се разчита.Хитрото кранче Smart Valve® е чудесна алтернатива на традиционните методи за поливане на цветята.
    HousePlant Haven e просто измислена система, с която цветята са като в рая. Вече няма недополяти /засушени/ саксии, нито пък преполяти такива. Със ситемата рай за цветята HousePlant Haven® може да разредите поливките до три и повече седмици в зависимост от сезона.

  •  
  • Торене на Орхидеята
  • Бъдете внимателни с торенето на Орхидеята. Винаги разреждайте разтвора повече от колкото е предписанието на производителя. Използвайте тореве на доказали се производители. Торете веднъж месечно в прериода на цъфтежа. В резултат на торенето Орхидеята е с по-ярка украска и по-продължителен цъфтеж. Благодарение на балансирането хранене растението е по-устойчиво на заболявания.
    Можете  да удължите живота на отрязания цвят от Орхидея, като поставете в съда с вода храна за рязан цвят. Така ще имате възможност дасе любувате дълго време на подареният Ви цвят от Орхидея

Онлайн магазини