Цветя

Катлея – нежна, ранима и трудна за отглеждане

Въпреки трудностите си заслужава да опитате!

29.05.2015г. / 13 35ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Катлеята е орхидея, която се отглежда доста трудно. Тя има големи цветове с ярки багри, което я прави много харесвана и атрактивна. Родината й е Южна и Централна Америка, но в джунглите на Южна Америка и в частност Бразилия се чувства най-добре.

Местоположение


На катлеята й е необходима много слънчева светлина. Това обаче не означава да я излагате на пряка светлина, защото ще загине. Когато прецъфти през есента е добре да я преместите на проветриво място, което отново да е добре осветено.

Температура


През деня на катлеята трябва да й бъдат осигурени високи градуси. Най-добре се чувства между 23 и 32 градуса. През зимата температурите не трябва да падат под 14-17 градуса.

Влажност


Не само температурата трябва да е висока, но и влажността. Все пак катлеята е тропическо растение. Желателно е да се отглежда в зимна градина, за да може лесно да регулирате влажността на въздуха.

Пулверизирайте въздуха в помещението, където отглеждате катлеята, но не пръскайте самите листа. Това може да доведе до поява на тъмни петна и загниване на цветовете. През есента е желателно влажността на въздуха да е дори по-висока.

Поливане


В периода на активен растеж катлеята трябва да се полива обилно и често, но само с филтрирана вода. Поливането със застояла вода е вредно за това растение.

През студените месеци се полива по-рядко.

Торене


През лятото катлеята се тори на всеки 2-3 седмици с течна смес за орхидеи. Концентратът се разрежда по указание. Не изливайте наведнъж целия разтвор, а го разделете на няколко порции, с които да я поливате.

Свързани статии

Пресаждане

След като цъфне през пролетта е добре да пресадите орхидеята. За целта използвайте специална смес за орхидеи. Хубаво е да пресаждате катлеята всяка година. При пресаждане трябва да поливате и пулверизирате обилно, докато се появят нови корени.

През този период дръжте растението на по-сенчесто място.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай