Стъпка 1

Извадете орхидеята от саксията и я положете в широк съд. За да извадите растението по-лесно, леко натиснете стените на саксията. Ако това не помогне, то внимателно, за да не повредите въздушните корени на фаленопсиса, разрежете или счупете старата саксия.аа

Обикновено, колкото по-силно е развита кореновата система на фаленопсиса, толкова по-здраво тя се захваща за саксията, и толкова по-трудно ще я освободите.

Но ако орхидеята е отслабнала или болна, то тя ще има малко живи корени и лесно излиза от саксията, като е достатъчно само леко да я издърпате.

Стъпка 2

Трябва да промиете и почистите корените от остатъци от почвата. Случва се, те да са силно преплетени помежду си и да е много трудно да се почистят. За да го направите по-лесно, налейте в леген малко топла вода и поставете корените да се накиснат за 10-20 минути. Не поставяйте във водата цялата орхидея заедно с листата, а само кореновата система.

След това се опитайте с пръсти да я разплетете. Помогнете си с душа, насочвайки водната струя към остатъците от кора, за да ги изплакнете. Ако някои корени намъртво са враснали в кората, не се опитвайте да ги освободите, за да не ги травмирате.

Стъпка 3

Внимателно огледайте кореновата система за загнили участъци. Всички гнили, както и сухи, корени трябва да се отстранят. Ако е повредена само част от корена - отрежете само тази част до здрава (зелена или бяла) тъкан.

Преди процедурата ножиците трябва да се дезинфекцират със спирт или на огън, за да не внесете през разрезите инфекция.

След всички операции задължително трябва да обработите раните на фаленопсиса.

Може да ги посипете с начукан активен въглен или канела, да ги намажете с чеснов разтвор, да ги замажете със сяра, да обработите с антисептик.

Стъпка 4

Отстранете старите жълти листа, ако има такива. Трябва да ги отстранявате внимателно, за да не повредите другите листа, по следната схема: разрежете листа посредата и го махнете от стеблото като го теглите за срязаните краища в различни посоки.

Нерядко се случва новите корени да растат над старите долни листа. Ако искате да ги задълбочите в субстрата, то може да отстраните долните листа, дори ако те все още не са пожълтели, тъй като ще пречат при засаждането.

Също така трябва да се отстранят засъхващите или пожълтели цветоноси, като оставите само малко пънче с размер 0,7 - 1 см. Всички рани на листата също трябва да се дезинфекцират.

Стъпка 5

След като сте обработили всички рани е необходимо да им дадете време да се затворят и да засъхнат. Може да оставите орхидеята за около 2 часа, а след това да продължите с пресаждането. Или по-добрият вариант е да я оставите за една нощ и на сутринта да продължите с операцията. Само ако решите да оставите растението за през нощта, проследете в пазвите на листата и в сърцевината на фаленопсиса да няма останала вода, иначе може да започне загниването им. Попийте водата с хартиени салфетки.

Стъпка 6

Следва самото засаждане на фаленопсиса. Идеалният почвен субстрат за него са големи парчета кора, обикновено борова. За увеличаване на влажността към нея се добавя сфагнум мъх. Но може да използвате заедно с кората и дървени въглени, разрязани тапи за вино или пенопласт.

Подберете саксия според размера на кореновата система. Саксията трябва да бъде с такъв диаметър, че при поставянето на кореновата система в него отстрани да остават по 1-2 см свободно пространство.

Трябва да запълните със субстрат цялото пространство между корените.

Стъпка 7

Първоначално поставете пресадената орхидея на сенчесто и прохладно място докато не се вкорени. Не я поливайте за около 1 седмица. През това време може да опръсквате листата, но само при ясно и топло време.

При първото поливане е желателно да добавите към водата фунгицид.