Зелено

Ванда – още една нежна орхидея

Как да отглеждаме вандата?

31.03.2016г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Вандата е една от най-красивите видове орхидеи. Нейната родина е Азия. Среща се предимно в Хималаите, но и в Северна Австралия и Нова Гвинея. Цъфти в прекрасни нежни цветове, обагрени в различни нюанси на жълтото, червеното, синьото, зеленото и бялото.

Вандата има няколко стъбла, които в природата се закрепват за други по-големи растения или за тяхната кора. Листата ѝ са дълги и наситенозелени. В градина може да достигне до 2 метра височина, но това рядко се случва в домашни условия.

Местоположение и светлина

Вандата обича обилната светлина. Поставете я на най-огрения перваз в дома. Не е необходимо пряко осветяване през целия ден, затова източният или западният прозорец са най-подходящи.

Ако светлината е прекалено силна за вандата, това си проличава по червеното оцветяване на листата. Ако те станат цялостно обагрени в червени оттенъци, значи трябва да я преместите.

Температура

Умерените температури са подходящи за вандата. През лятото понася жеги от порядъка на 30 градуса температура на въздуха. През нощта температурите не трябва да падат драстично – около 24 градуса.

През зимата температурите трябва да са от порядъка на 15-17 градуса, но не по-малко.

Поливане

Вандата обича влагата, особено в периода на растеж и цъфтеж. През лятото се полива обилно с престояла вода, а в горещините и по два пъти на ден. Идва моментът обаче, в който трябва да внимавате да не преполеете вандата, защото корените ѝ ще изгният. Именно затова почвата трябва да е много добре дренирана.

Пулверизирайте листата на вандата от време на време. През лятото – всеки ден.

Почва

Почвата трябва да е силно пропусклива и да не задържа никаква вода. Подходяща почва е добре обогатената смес от градинска пръст и торф.

Пресаждане и размножаване

Вандата се пресажда в свежа почва на всеки 2-3 години. Ще познаете по отесняването на саксията. С всяко пресаждане премествайте растението в по-широк съд. Корените на вандата са крехки и лесно се чупят при пресаждане.

Забележка: Винаги отстранявайте изсъхналите цветове и листа, защото причиняват гниещи процеси и привличат вредители.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай